Életrajz

A népi mesterségek közül főként a fazekasság oktatásával foglalkozik, de mint játszóház vezető jártas a gyertyamártás, szálas anyagok feldolgozása, gyöngyfűzés-gyöngyszövés, nemezelés gyakorlatában is.


A népművészet szeretete nagyszüleitől ered. Nagyapja a paraszti társadalom egyik utolsó dohány termelője volt, de a népi mesterségek különböző szakágában is jártas volt, így a nyári szünidők alkalmával ivódott bele Molnárné Tamás Anettába a népi kultúra, a népművészet szeretete.

1974 júniusában született Tatabányán, 1985-től Tatán él, és dolgozik. 10-éves kora óta foglalkoztatja az agyag sokszínűsége, először gyurma figurákat készített iskolai keretek között, különböző versenyekre, pályázatokra, majd osztályfőnöke (Gutay Jánosné) bíztatására moduritból kezdett alkotni, mely már maradandó alkotásokra adott lehetőséget. 1997 őszén a tatai Talentum iskolában induló felnőtt fazekas képzés keretei között kezdett közelebbről megismerkedni a mesterséggel Csiszár József keze alatt. Az ezt követő két évben az érettségi bizonyítvány megszerzésén fáradozott, miközben az otthonában berendezett kis műhelyben tovább gyakorolt, fejlesztette szakmai tudását a fazekasság terén. Ezt követően bedolgozott a Laky kuckó elnevezésű műhelybe, ahol főleg bérkorongolást végzett. 1999-ben pályázta meg először a Népművészet Ifjú Mestere címet, mely pályázat kapcsán megismerkedett Csupor István néprajzkutatóval. Az Ő tanácsára döntött úgy, hogy felesége, Csuporné Angyal Zsuzsa iskolájában a Kresz Mária Alapítványnál folytatja tanulmányait, ahol 2000 júniusában sikeres vizsgát tett mint fazekas. Az eredményeken felbuzdulva úgy döntött, hogy tovább tanul és 2000 őszén kezdte meg pedagógiai tanulmányait egy akkreditált képzés keretei között, hogy a Népi játék és kismesterségek oktatója lehessen.
2001-ben is megpályázta a Népművészet Ifjú Mestere címet, mely pályázaton oklevéllel ismerték el munkáját. 2002 novemberében a Hagyományok Házában sikeres vizsgát téve a népi játék és kismesterségek oktatója lett. Ettől az évtől kezdve oktat felnőtteket a saját műhelyében fazekasságra. 2002, 2003-ban is megpályázta a Népművészet Ifjú Mestere címet, ahol oklevélben részesítették, majd 2004-ben sikeres pályázat eredményeként elnyerte a miniszteri kitüntetést, a Népművészet Ifjú Mestere lett. 2002-ben részt vett a XV. Országos Fazekas pályázaton Kecskeméten, alkotásai bekerültek a kiállításba, majd később a Múzeum tulajdonába. 2002-őszétől kezdődően vezet fazekas szakköröket a naszályi Művelődési Házban és a saját otthonában kialakított műhelyben, felnőtteknek és gyerekeknek egyaránt. Ennek a kis közösségnek köszönhetően itt azóta minden évben megrendezésre kerül az Adventi kiállítása. 2003-ban felvételt nyert a Fejér megyei Népművészeti Egyesületbe és részt vett alkotásaival a Nemzeti Galériában megrendezett országos népművészeti kiállításon. Részt vett a III. Nemzetközi Fazekas Fesztivál, ill. a XIV. Országos Népművészeti Kiállítás pályázatán. 2005-ben részt vett az egyesület által a Népművészet Ifjú Mestereinek szervezett kiállításán, ezt követően megrendezte első önálló kiállítását a Vörösmarty Mihály Művelődési Központ kiállító termében Székesfehérváron, majd Pusztavám művelődési központjában. 2006-ban megválasztották az egyesületük ellenőrző bizottságának elnökévé és ezzel vezetőségi tagja lett a Fejér megyei Népművészeti Egyesületnek. Immár 13 éve hagyományosan megrendezésre kerül otthoni műhelyében a nyári kézműves tábor gyerekek részére, mely lehetőséget biztosít a fazekasság mellett más népi kismesterségek szakmai gyakorlatát is megismerni, elsajátítani. 2001-óta folyamatosan zsűrizteti alkotásait, melynek eredményeképpen 2008 decemberében Népi Iparművész minősítést kapott. 2008-2009-ben fazekas szakkört vezetett a Megyei Művelődési központban Székesfehérváron, majd 2010 Áprilisában megválasztották a Fejér megyei Népművészeti Egyesület elnökévé, ahol azóta is számos népművészeti rendezvény szervezésében és lebonyolításában részt vesz. 2011 szeptemberében Tata és Térsége Kézműves Egyesület néven együttműködésre hívta a környék kézműves mestereit, melyek köszönhetően a térségben megrendezésre kerülő rendezvényeken a kézműves mestereknek lehetőségük van a bemutatkozásra, alkotásaik megismertetésére. 2009 áprilisában rendezte meg először, a helyi Önkormányzat együttműködésével, támogatásával Naszályon az Országos Fazekasmester Találkozót, mely azóta hagyományosan minden évben nagy sikerrel kerül megrendezésre, 2013-tól a Megyei Kereskedelmi és Ipar Kamara is elismerte és támogatja a találkozót.

Személyes adatok:
Születési dátum: 1974.06.23
Születési hely: Tatabánya
E- mail: molnarneanetta@gmail.com

Szakmai előmenetel:
1997-2000 Eötvös József Gimnázium
2000-2002 Dr. Kresz Mária Alapítvány (Fazekas szak.)
2003 Hagyományok Háza – Népi játék és kismesterségek oktatója – fazekas
A Fejér Megyei Népművészeti Egyesület tagja
2004 A Népművészet Ifjú Mestere
2006-2010 A FMNE Ellenőrző Bizottságának elnöke
2008 Népi iparművész minősítés
2010- A Fejér megyei Népművészeti Egyesület elnöke
2011- Tata és Térsége Kézműves Egyesület vezetője

Szakmai tapasztalat:
1999-től Felnőtt és gyermek fazekas szakkörök, táborok szervezése és
oktatása – saját műhelyben
2001- Fazekas szakkörök vezetése a Naszályi Művelődési Házban
2009-2010 Fazekas szakkör vezetése a Székesfehérvári Megyei Művelődési
Központban.

Kiállítások:
2001-2002-2003-2004- A Népművészet Ifjú Mestere Pályázat Kiállítása – Bp. Corvin tér
2002 XV. Országos Fazekas Fesztivál Kiállítása – Kecskemét
2003 Élő Népművészet kiállítás – Bp. – Nemzeti Galéria
2005 A Népművészet Ifjú Mestereinek kiállítása – Székesfehérvár – Megyei
Művelődési Központ
Vörösmarty Mihály Művelődési Központ –Székesfehérvár
Művelődési Központ – Pusztavám
2006-2009 Adventi kiállítás – Naszály – Művelődési Ház
2008 Október Helsinki Finn – Magyar Társaság
2010 Február Vörösmarty Mihály Művelődési Központ – Székesfehérvár
Július Vajdasági Folklór Központ- Szabadka
Szeptember Polgármesteri Hivatal – Mocsa
November Művelődési Központ – Kocs
December Vajdasági Folklór Központ – Szabadka
Adventi kiállítás – Naszály – Művelődési Ház
2011 Április Naszály – Művelődési Ház
Isztimér – Pappenheim Kastély
Május Székesfehérvár – Vörösmarty Mihály Művelődési Központ
2013 November Vörösmarty Mihály Művelődési Központ – Székesfehérvár
2015 Március Vörösmarty Mihály Művelődési Központ –Székesfehérvár

Közterületen felállított munkák:
2007 1mø Naszályi címer a Művelődési Ház homlokzatán
2010- Életfa – a Naszályi Óvoda homlokzatán ( 3×3,5 m)
2011- Szőlőtőke – Egy Szomódi turisztikai központ pincéjének tűzfalán (3×3 m)

Egyéb tevékenységek:
Pályázatok írása és lebonyolítása (helyi, megyei és országos népművészeti pályázatok)
Nyári táborok szervezése és lebonyolítása
Kiállítások szervezése
Szakkörök szervezése és lebonyolítása

Caldera Forms has been closed as of April 5, 2022 and is not available for download. You can try the other Form plugins instead